tisdag 13 november 2012

Besök till Proakatemia


Ciao!

Förra veckan var riktigt hektiskt för Noving, med bl.a.  kläckning och besök till Proakatemia i Tammerfors! Det är det senare nämnda som ni nu ska få höra lite om.
Proakatemia är en del av Tampereen Ammattikorkeakoulu och utbildar tradenomer på liknande vis som vi här på Novia. Vi har sedan länge haft som mål med teamet att börja samarbeta med andra högskolor och förra torsdagen var definitivt ett stort steg i rätt riktning!

Torsdag morgon började med att fem pigga Novingare (Ninnu, Sanni, Rémo, Max och jag) steg på tåget mot Tammerfors. Klockan åtta var vi framme och dagen börjades med en s.k. ”näyttö” – ett nytt koncept på Proakatemia, som går ut på att en nästan utexaminerad studerande håller en timmes presentation om ett ämne som den känner sig ha utvecklat sig speciellt mycket i under sina år i skolan. Vi fick lyssna på Ekkus presentation om ledarskap och kort sagt blev vi nog alla mycket imponerade. Inte bara för att själva presentationen var utomordentligt gjord och väl genomtänkt, eller för att han var en så självsäker och begåvad talare, utan också för att det han berättade var så väldigt aktuellt för vårt team. Ledarskap är ett centralt tema också för oss blivande samhällspedagoger. Tankar om hur framtidens ledarskap borde se ut och om hur en bra ledare skall tillämpa olika ledarstilar i olika situationer och olika grupper är frågor vi grubblat på mången gång.

Efter presentationen blev det dags för träning tillsammans med några studeranden från Proakatemia. Tiden flög och vi diskuterade allt från vårt studiesätt till feedback till hur en ska hitta bra och givande projekt. Efter tre timmar klev vi alla ut ur rummet en gnutta smartare än vad vi var förut och med många nya idéer att föra hem till det egna teamet.

På eftermiddagen fortsatte vårt äventyr i form av kläckning tillsammans med en studerande från Proakatemia och en hel bunt av studeranden från programmet Enviromental Engineering från Tampereen AMK. Kläckning är ett verktyg för innovation som används flitigt i projektbaserat lärande. Gruppen får ett uppdrag, delas in i grupper på ca fyra personer, får en bestämd tidsram att hitta på en lösning och presenterar tillslut sitt resultat till uppdragsgivaren. Vårt uppdrag kom från företaget Kiilto och uppdraget löd såhär:

”How to present/display the responsibilities and actions of Kiilto to the public in an interesting, easy to understand, brief way/form?”

Vi delades in i blandade grupper och fick två timmar på oss att hitta på en lösning, ett intressant sätt att presentera det och skriva en kort rapport (förklaring) över vad vi kommit fram till. Allting gick på engelska, vi hade otroligt kort tid på oss och jag ärligt säga att jag personligen kände ivern, men definitivt också nervositeten sticka i magen. Men som det oftast brukar vara, gick allting ändå bra. Alla grupperna hade genomtänka, varierande lösningar; det kom idéer om att ändra eller helt byta logo (få den att visa att Kiilto är miljövänligt), att ändra på nätsidorna (göra dem mer interaktiva och färggladare), att göra en ny reklamsnutt för TV (följa med en huvudperson genom deras liv och se hur Kiilto är med i alla stadierna av det), osv. För mig var det hela en intensiv, spännande och givande händelse. Det var intressant att jobba med människor som inte alls är vana vid brainstorming eller att sammanfatta ett kaos av idéer kort och koncist.  Det var speciellt fint att se hur alla i gruppen sakta men säkert kom igång och hur idéerna började flöda efter en stund.

Besöket till Tammerfors visar hur bra det är att ibland komma ut ur sin bekvämlighetszon helt praktiskt - att fara till en annan stad, träffa nya människor och bolla tankar med dem. Vi hoppas att detta är början på ett samarbete mellan Noving och Proakatemia och kommer att ta alla lärdomar vi fått och tillämpa dem på bästa sätt också på hemmaplan.

Tack och hej <3
-         
-Ada

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar