måndag 24 september 2012

Noving goes SURVIVAL!

Nu i tisdags vi hade en gäst hos oss: överlevnadsinstruktör och vildmarksguide Patrik Berghäll a.k.a. PB. Han var med oss hela dagen och försökte förbereda oss inför denna veckas utmaning: överlevnadskurs! 

Vi kommer att åka från Åbo till mitt i skogen i Tenala i morgon bitti. Meningen är det att vi inte ska ta mat med oss utan att vi kommer att uppleva och lära oss hur man kan överleva i naturen utan att ha så hemskt mycket med sig. Vi har inte något färdigt där utan vi ska bygga och laga allt själv. Vi kommer också att göra olika gruppövningar, vilket kan vara väldigt utmanande när alla i teamet är hungriga och irriterade. Men när vi klarar av de utmaningar, når vi något jätteviktigt för vårt team! 

Under tisdagens överlevnadsteori gick vi genom våra egna förväntningar inför kursen, hurdan utrustning man ska ha med sig, vad det behövs för att kunna överleva i jobbiga situationer osv. Dagen var väldigt givande och väckte en massa tankar. Det viktigaste vad vi (förhoppningsvis) lärde oss var det att vi kommer att klara oss! PB berättade om avdelning Hartikainen, den längsta patrullen under finska fortsättningskriget. Long story short:  Avdelningen startade någonstans bakom ryska gränsen den 11 juli 1942. Om en månad tog deras mat slut och de var tvungna att klara sig med det vad de hittade i naturen. De vandrade sammanlagt 500 km i 56 dagar! Deras gummistövlar gick sönder efter första 300-350 km och byxorna hade också gått helt sönder. Men de klarade sig! Helt otroligt! Så jämförd till deras patrull kommer vårt läger att vara minijobbigt, heh. 

Idag hämtade PB att hämtade våra grejer som vi hade packat i en svart sopsäck. Vi kommer inte att vandra någonstans under kommande dagar så därför det enda kravet för kappsäckar var att det skulle hålla vatten. Bilden berättar lite, vad vi har med oss i våra sopsäckar...

Med dessa ska jag klara mig: kniv, tändstickor, mugg, sked, ficklampa, vattenflaska, vantar, regnkläder, pausjacka, arbetshandskar, mössa, halsduk, varm tröja, liggunderlag och lite choklad för nödsituationer. Och förstås glömde jag det viktigaste från bilden: toapapper och näsdukar.
Ha en skön vecka och kom ihåg att njuta av övervinna veckans utmaningar, så ska vi göra!
//Sanni