onsdag 5 mars 2014

Vad vill jag egentligen?

Det är en mycket bra fråga som sällan får ett konkret och svart-vitt svar! Det krävs en hel livstid för en människa för att komma underfund med vad man egentligen vill göra och vara!

Orsaken till att jag tar upp detta ämne är för att högskolornas gemensamma ansökning (GEA:n) har öppnat sina dörrar denna vecka och det är nu som abiturienterna har kanske ett av de svåraste valen att göra under sin studietid!

"Vad ska jag börja studera?"
"Är det svårt att slippa in till en viss utbildning?"
"Ska jag ta ett mellanår?"
 
 
Frågorna är många och svaren är inte alltid så lätta att hitta!
 
Att hitta det utbildningsprogram som hjärtat bultar lite extra för är en utmaning. Det kräver stunder av surfande på olika högskolors webbsidor och genomgång av många olika färgglada och spralliga broschyrer av olika högskolor som vill ha just DIG som studerande!
Kanske har PR-tutorer från någon skola varit och hälsat på och haft presentation om sina utbud eller har du till och med deltagit med din klass på en utbildningsmässa där det kryllar av andra stadiets studerande som alla är lika förvirrade och atmosfären osar av ovisshet, nyfikenhet och inte minst förvirring.
 
Det kräver som sagt en hel del tankeverksamhet för att ens lite nudda vid svaret på frågan "Vad vill jag egentligen?" Vissa vet exakt vad de vill medan visa står i skuggan av kunskapens ljus när det gäller att veta vad man vill.
 
Som några goda råd på vägen för Dig som sitter och slösurfar på Novia, ÅA, Hanken, Umeå universitet och så många många andra skolors webbsidor och suckar över att Du inte vet vad du vill:
 
Ingen vet exakt vad de vill så stressa inte i onödan.
Du har all tid i världen att vara ute på arbetsmarknaden så det är ingen fara om du studerar i 3,5 år eller 6 år!
Sök in till något som intresserar dig och bygg sedan på din examen med något annat när du blir färdig! 
 
 
 
Tack och hej för mig för denna gång!
 
Vi i Team Noving återkommer snart igen med vad som händer hos oss!