fredag 16 november 2012

INNO 58 h

Hej!


Jag och Ada har varit största delen av veckan ifrån vårt team då vi deltog i INNO58h kursen/uppdrag i Kunstenniemi.

Kursen INNO58h går ut på att studerande från olika skolor (Turun Ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi och Yrkeshöskolan Novia) bildar små grupper och tilldelas ett riktigt uppdrag/utmaning från ett företag eller organisation. Grupperna får sedan innovativt komma på lösningar till utmaningen under dessa 58 timmar i Kunstenniemi läger (also known as INNO Bootcamp)

Franska lektion under pausen: "Je parle francais mieux que toi."

Jag och Ada hamnade i olika grupper, men vi hade ändå samma uppdragsgivare, fast olika uppdrag. Vår uppdragsgivare var SOS - Lapsikylä, en internationell organisation med verksamhet i 133 olika länder runtom i världen. SOS-Lapsikylä arbetar för att alla barn skall få en trygg uppväxt med en kärleksfull förälder. De stöder familjer som har det svårt, för att barnen skall kunna stanna kvar med sina biologiska föräldrar, men det som gör dem verkligen unika är konceptet de skapat för barn som inte har möjlighet att stanna kvar med sin familj. Dessa barn får flytta till s.k. barnbyar, bo i ett egnahemshus med en förälder och syskon. På detta sätt får de den kärlek de behöver från en vuxen och en känsla av trygghet och samhörighet från byn de bor i. Det hela blir ännu mer fantastiskt av det faktum att mammorna och papporna i dessa byar jobbar som föräldrar på heltid. De ägnar sitt liv åt att ge barnen den kärlek och omsorg som alla barn är berättigade. Det är ofattbart att så få människor vet om det otroliga arbete SOS-Lapsikylä för barn i Finland och i hela världen. 

Min grupp (TeamBlue) skulle undersöka andra aktörer inom välgörenhet i Finland och fundera på hur SOS-Lapsikylä kunde förbättra sin marknadsföring för att kunna tävla med andra, mer kända välgörenhetsorganisationer. Adas grupp (Team Smash-Up) å andra sidan skulle fundera på hur man kunde öka mängden människor i Finland som överhuvudtaget donerar pengar till välgörenhet.  Båda grupperna skulle dessutom ha extra fokus på hur SOS –Lapsikylä kunde få mer donationer till deras internationella verksamhet (fadderverksamhet).


Brainstorming
Idag kom vi hem från de intensiva dagarna i Kunstenniemi, och i Åbo presenterade alla grupperna sina innovationer gällande deras uppdrag. Adas grupp, Team Smash-Up, kom på 3:e plats i tävlingen gällande vem som lyckades bäst med sina innovationer! :)

Både jag och Ada är otroligt nöjda med upplevelsen och det var extra kul att jobba med en uppdragsgivare som hör till den sektor som man som samhällspedagog kan jobba inom. 

SOS-Lapsikylä är tyvärr ännu ganska okänt i Finland och förtjänar mer uppmärksamhet (och donationer) för det himla viktiga arbetet de gör – och vi var glada att vi fick den utmaningen att jobba med att hjälpa dem lyckas bättre med detta! Förhoppningsvis har vi kunnat hjälpa dem som dem hoppats, vi väntar på någon slags respons av våra reporter av innovationerna med spänning.


Men! Nu är INNO58h slut. Det enda som väntar nu är väl ett par avslutande fraser på INNO bloggarna och en sista ”Kick-out” workshop om två veckor. Så, ja, vi missar åter igen en träning...nästa bloggs tema: KORSPOLLINERING?? ;)

Over ’n out, Minerva

tisdag 13 november 2012

Besök till Proakatemia


Ciao!

Förra veckan var riktigt hektiskt för Noving, med bl.a.  kläckning och besök till Proakatemia i Tammerfors! Det är det senare nämnda som ni nu ska få höra lite om.
Proakatemia är en del av Tampereen Ammattikorkeakoulu och utbildar tradenomer på liknande vis som vi här på Novia. Vi har sedan länge haft som mål med teamet att börja samarbeta med andra högskolor och förra torsdagen var definitivt ett stort steg i rätt riktning!

Torsdag morgon började med att fem pigga Novingare (Ninnu, Sanni, Rémo, Max och jag) steg på tåget mot Tammerfors. Klockan åtta var vi framme och dagen börjades med en s.k. ”näyttö” – ett nytt koncept på Proakatemia, som går ut på att en nästan utexaminerad studerande håller en timmes presentation om ett ämne som den känner sig ha utvecklat sig speciellt mycket i under sina år i skolan. Vi fick lyssna på Ekkus presentation om ledarskap och kort sagt blev vi nog alla mycket imponerade. Inte bara för att själva presentationen var utomordentligt gjord och väl genomtänkt, eller för att han var en så självsäker och begåvad talare, utan också för att det han berättade var så väldigt aktuellt för vårt team. Ledarskap är ett centralt tema också för oss blivande samhällspedagoger. Tankar om hur framtidens ledarskap borde se ut och om hur en bra ledare skall tillämpa olika ledarstilar i olika situationer och olika grupper är frågor vi grubblat på mången gång.

Efter presentationen blev det dags för träning tillsammans med några studeranden från Proakatemia. Tiden flög och vi diskuterade allt från vårt studiesätt till feedback till hur en ska hitta bra och givande projekt. Efter tre timmar klev vi alla ut ur rummet en gnutta smartare än vad vi var förut och med många nya idéer att föra hem till det egna teamet.

På eftermiddagen fortsatte vårt äventyr i form av kläckning tillsammans med en studerande från Proakatemia och en hel bunt av studeranden från programmet Enviromental Engineering från Tampereen AMK. Kläckning är ett verktyg för innovation som används flitigt i projektbaserat lärande. Gruppen får ett uppdrag, delas in i grupper på ca fyra personer, får en bestämd tidsram att hitta på en lösning och presenterar tillslut sitt resultat till uppdragsgivaren. Vårt uppdrag kom från företaget Kiilto och uppdraget löd såhär:

”How to present/display the responsibilities and actions of Kiilto to the public in an interesting, easy to understand, brief way/form?”

Vi delades in i blandade grupper och fick två timmar på oss att hitta på en lösning, ett intressant sätt att presentera det och skriva en kort rapport (förklaring) över vad vi kommit fram till. Allting gick på engelska, vi hade otroligt kort tid på oss och jag ärligt säga att jag personligen kände ivern, men definitivt också nervositeten sticka i magen. Men som det oftast brukar vara, gick allting ändå bra. Alla grupperna hade genomtänka, varierande lösningar; det kom idéer om att ändra eller helt byta logo (få den att visa att Kiilto är miljövänligt), att ändra på nätsidorna (göra dem mer interaktiva och färggladare), att göra en ny reklamsnutt för TV (följa med en huvudperson genom deras liv och se hur Kiilto är med i alla stadierna av det), osv. För mig var det hela en intensiv, spännande och givande händelse. Det var intressant att jobba med människor som inte alls är vana vid brainstorming eller att sammanfatta ett kaos av idéer kort och koncist.  Det var speciellt fint att se hur alla i gruppen sakta men säkert kom igång och hur idéerna började flöda efter en stund.

Besöket till Tammerfors visar hur bra det är att ibland komma ut ur sin bekvämlighetszon helt praktiskt - att fara till en annan stad, träffa nya människor och bolla tankar med dem. Vi hoppas att detta är början på ett samarbete mellan Noving och Proakatemia och kommer att ta alla lärdomar vi fått och tillämpa dem på bästa sätt också på hemmaplan.

Tack och hej <3
-         
-Ada

måndag 12 november 2012

V.46

Nåjaa, det är länge sedan det har kommit en veckorapport så nu tänker jag (Ian) skriva ett litet inlägg.
Det har hänt en hel del den senaste tiden, det har skapats nya band mellan våra samhällspedagogs teamen och med Pro-akatemias team vilket är ett stort steg i rätt riktning för oss.

 Överlag har allting rullat på som vanligt, några nya projekt har dykt upp och det jag personligen ser mest framemot är vårt Raseborgs projekt var vi kommer att jobba för att utveckla ungdomsverksamheten i Raseborg och försöka få igenom ett aktivitetshus, Fett najs med andra ord.

Annat än det har jag inte någonting mera att komma med, sköt om er!

// Ian